Blog

La PUCK Cinema Caravana celebra el 10è aniversari amb un festival d’animació itinerant

  • L’ajuda de la Diputació de Lleida permet fer arribar el PUCK MicroFest a 8 poblacions del Pallars Jussà

  • El cinema més petit del món s’envolta de jocs, il·lustració en directe i la projecció en pantalla gran del film La revolta dels contes per commemorar una dècada de vida

La PUCK Cinema Caravana compleix enguany el seu 10è aniversari i ha preparat un format especial per celebrar-ho: el PUCK MicroFest ’20. Aquest petit festival vol retre homenatge al món de l’animació portant el cinema més petit del món a diferents poblacions de la província de Lleida acompanyat d’activitats relacionades amb el món del cinema de dibuixos animats. D’aquesta manera, el PUCK MicroFest proposa una tarda completa per a tots els públics: amb cinema en petit format, instal·lacions interactives d’autor, il·lustració en directe, un berenar popular i cinema a la fresca en gran format. La proposta comença amb l’espectacle PUCK i la seva troupe, estrenat enguany precisament per commemorar l’aniversari, i que engloba projeccions de curtmetratges d’animació en petit format dins la caravana convertida en cinema amb una selecció dels 15 films més aclamats en els 10 anys de gires de la PUCK; grans jocs de fusta basats en les històries i els personatges d’aquests curtmetratges; i també un photocall d’il·lustració en directe en què el dibuixant Matías Tolsà crea de forma personalitzada figures per al públic. Després d’aquesta sessió, té lloc un berenar popular i al vespre, el microfestival es completa amb la projecció en pantalla gran del llargmetratge d’animació La revolta dels contes. En conjunt, un petit circ ambulant d’arts visuals i de creativitat amb el cinema d’animació i la il·lustració com a eixos per celebrar 10 anys de vida de la PUCK Cinema Caravana que va néixer precisament per fer arribar a tots els racons del món petites joies d’aquest format cinematogràfic.

La primera edició del PUCK MicroFest arriba a 8 poblacions del Pallars Jussà amb una gira gràcies a la col·laboració de la Diputació de Lleida, que a través de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, porta a poblacions petites del territori una activitat per tota la família. El microfestival itinerant ha començat a girar a Sant Esteve de la Sarga aquest dissabte 15 d’agost i, de moment, està confirmat a Salàs de Pallars (21 d’agost), al nucli de Sant Martí de Barcedana del municipi de Gavet de la Conca (23 d’agost) i al nucli de Sant Romà del municipi d’Isona (24 d’agost). Entre aquest final d’estiu i la tardor, el PUCK MicroFest ’20 acabarà de voltar per la comarca amb 4 actuacions més.

Aquesta proposta neix de la inteció dels creadors de PUCK Cinema Caravana, Carles Porta i Toni Tomàs, de celebrar els seus 10 anys tornant als orígens. Tal i com explica el director artístic, Carles Porta, “la PUCK vol ser una manera de posar en valor el cinema d’animació d’autor, que molts cops veu restringida la seva exhibició a circuits de festivals del gènere”. I commemorar els seus 10 anys, més que celebrar una festa, han creat una festa de l’animació per fer-la itinerant. Fer la gira pel Pallars Jussà permet commemorar “a casa” una dècada de vida del cinema més petit del món. fa créixer l’oferta de la caravana PUCK cap a un nou format que és, en si, un micro festival.

Una dècada del petit cinema itinerant

La PUCK Cinema Caravana va néixer a finals de l’any 2009 de l’afany de Carles Porta per donar sortida i promoure l’animació d’autor i del coneixement de les arts de carrer de Toni Tomàs. Els dos conceptes, el cinema d’animació i les instal·lacions de carrer, es van unir en una proposta única materialitzada en una petita caravana reconvertida en sala de cinema. L’experiència que ofereix la PUCK per a tots els públics ha rebut, al llarg d’aquests 10 anys, un gran acolliment, tant en l’àmbit de l’animació com en l’àmbit de les arts de carrer. De fet, el festival Senseportes d’Argentona li va atorgar al 2017 el premi del públic Pom d’Or al millor espectacle, el primer cop que aquest guardó es donava a una instal·lació. Durant una dècada, la PUCK ha viatjat per tot Europa participant als principals festivals d’arts de carrer i també a diferents certamens de cinema, que han trobat en aquesta petita caravana una forma de fer arribar l’animació d’autor a un públic de totes les edats que no el troba als circuits comercials habituals.

La celebració d’aquest aniversari es tanca ara amb la primera edició del PUCK MicroFest, però ha comptat amb tot un any d’activitat. La més important ha estat l’estrena del nou muntatge, PUCK i la seva troupe, que fa créixer la proposta inicial de la caravana cinema cap a nous formats més versàtils.

Els actes de commemoració ja van començar al setembre passat amb l’exposició “10 años de cine ambulante. PUCK Cinema Caravana” que la facultat de Belles Arts de la Universitat Politècnica de València va organitzar el passat setembre per homenatjar aquesta proposta insòlita que 10 anys abans ja va ser a la ciutat acompanyant els inicis del Màster en Animació que la institució valenciana va crear, també, al 2009. El PUCK MicroFest ’20 tanca un any de celebració incidint, precisament, en la voluntat de fer arribar arreu del territori una proposta tan especial que posa en valor el cinema d’animació a través d’una experiència insòlita.

Una celebració marcada pel Covid19

La celebració dels 10 anys de la PUCK Cinema Caravana ha estat sens dubte marcada pel Covid19. El confinament decretat al mes de març va interrompre el procés creatiu de l’espectacle PUCK i la seva troupe en la seva fase final i també va impedir que s’estrenés com estava previst a la Fira de Titelles de Lleida l’1 de maig, dins la tarda inaugural del certamen. A més, l’arribada de la pandèmia ha ajornat o anul·lat la majoria de les actuacions confirmades enguany tant a Catalunya com a Espanya i a Europa.

De tota manera, l’adaptació de l’espectacle amb uns protocols de seguretat que compleixen amb les indicacions del PROCICAT per a les arts escèniques ha permès mantenir algunes de les actuacions previstes, com l’estrena efectiva de PUCK i la seva troupe, que va tenir lloc a Alençon el 18 de juliol, o com la seva representació a Oviedo els dies 28, 29 i 30 d’agost dins del festival CAFCA.

Aquest protocol de seguretat sanitària també permet que finalment es pugui celebrar el PUCK MicroFest ’20 al Pallars Jussà. Per tal de poder portar a terme totes les activitats interactives que implica aquest muntatge, la companyia i els ajuntaments posen en marxa un seguit de mesures sanitàries per evitar contagis de Covid i oferir una activitat cultural segura. En concret, es delimiten els espais de joc per tal d’establir una única entrada i sortida i controlar l’aforament. El públic pot gaudir dels jocs, de la il·lustració en viu i del cinema dins la caravana PUCK en unitats de convivència i hauran de dur mascareta obligatòriament i rentar-se les mans amb gel hidroalcohòlic a l’entrar i al sortir. Les instal·lacions es col·loquen de forma espaiada per poder respectar les distàncies de seguretat. A més, després de cada sessió, es netegen les superfícies amb productes desinfectants. Pel que fa a la projecció del llargmetratge, el públic es porta les cadires de casa i es col·loquen agrupades per unitats de convivència i guardant la distància de seguretat amb els altres grups.