Blog

La PUCK Cinema Caravana mira cap a Polònia

El cinema més petit de món arriba a Matadero Madrid per celebrar un Nadal amb accent polonès. Boze Narodzenie!
I és que el centre de creació madrileny ens convida a formar part del seu programa d’activitats de desembre juntament amb altres propostes artístiques i d’entreteniment per a tots els públics. I totes elles tenen un eix central: Polònia. És el país convidat i serà protagonista en totes i cadascuna de les activitats.

Què passa a la PUCK Cinema Caravana?
Doncs que a més de la selecció de curtmetratges que porta el nostre petit cinema per celebrar els seus 10 anys, aquest cop afegim cinc títols més que volen convertir-se en homenatge a la important aportació que Polònia ha fet en el cinema d’animació, tant per a un públic infantil com adult.

Començant pel realitzador d’origen polonès Wladislaw Starewicz, un dels pioners de l’animació, que va desenvolupar la tècnica de “stop motion”, passant per la fèrtil i productiva època dels anys de l’URSS, fins als nostres temps amb l’aportació de la nova generació de realitzadors hereus d’una tradició extensa i variada.

I és que com altres països d’influència soviètica, l’animació polonesa va crear escola pròpia amb produccions de tot tipus. Des d’obres i sèries infantils fins a curts per a adults que tracten tot tipus de temes utilitzant les tècniques més variades sempre amb una sensibilitat pròpia a la recerca de noves formes d’expressió del gènere.

Entre el 19 i el 30 de desembre, a la PUCK fem un breu repàs a aquesta rica història cinematogràfica veient alguns meravellosos exemples del cinema d’animació que tant enorgulleix Polònia: The insects ‘Christmas (Wladyslaw Starewicz), Kundelek (Lidia Hornicka), Maluch (Lucjan Dembinski), Mały Western (Witold Giersz) i Baths (Łaźnia) (Tomek Ducki).

The insects’ Christmas (Wladyslaw Starewicz). 1913. (7 min)

Aquest curtmetratge és un dels primers exponents de la tècnica de stop motion. Starewicz, director d’origen polonès, va ser el pioner en animar els objectes per crear històries tan fantàstiques com la del curt nadalenc que oferim en aquesta selecció de curts polonesos. En aquest film de 1913, un ornament decideix escapar del seu arbre per decorar un altre arbre al bosc i així celebrar el Nadal amb totes les criatures que hi viuen.

Tant a Rússia com a França, on va residir fins a la seva mort el 1965, Starewicz va realitzar més d’un centenar de pel·lícules contribuint a desenvolupar el gènere de l’animació.

– Kundelek (Lidia Hornicka). 1969. Studio Małych Form Filmowych, SE-MA-FOR (6’32 min)

Lidia Hornicka i aquest curt el títol del qual podem traduir com “Mestís” forma part d’una generació de realitzadors que van contribuir a el desenvolupament de l’animació a Polònia. A la dècada dels 60, la tècnica de stop motion continua atraient a directors com Hornicka, que la utilitzen per explicar històries emotives que arribin als més petits. El protagonista en aquest cas és Zakala, un gos amb una cua vergonyosa que neix en una família de gossos amb pedigrí. El seu destí canvia màgicament quan una nena plora per la mort de la seva mascota.

– Maluch (Lucjan Dembiński). 1965. Studio Małych Form Filmowych, SE-MA-FOR (7’56 min)

El teatre de titelles ha estat una font d’inspiració per al cinema d’animació polonès. I Dembinski és un prolífic exemple amb gairebé un centenar de pel·lícules per a canalla a l’esquena. La seva formació en arts escèniques dins el Departament d’Actuació de Titelles de l’Escola de Teatre de l’Estat de Cracòvia el va portar a dirigir i actuar en el Teatre Rozmaitości de forma permanent. Més tard, va treballar associat amb el Se-ma-for Studio a Lodz, on va ser autor i productor de sèries de titelles. Allà va dirigir, per exemple, les Aventures de l’ós Colargola o el primer episodi de Teddy Bear Uszatek, que es va estrenar el 1962.
En 1965 va realitzar aquest Maluch, que podria considerar-se un bon antecedent de Cars, en què anima una família de vehicles amb un petit cotxe que se salta l’escola de circulació i decideix viure una aventura a la bulliciosa ciutat.

Mały Western (Witold Giersz). 1960. KONIEC (5’16 min)

Witold Giersz es uno de los referentes en lo que a animación infantil polaca se refiere, de hecho, es miembro de la Asociación de Productores de Cine para Niños y Jóvenes de la Asociación de Cineastas Polacos en Varsovia. Su carrera empezó a principios de los 50 y cuenta con cerca de medio centenar de títulos, entre los que destacan las animaciones al óleo como este Little Western, de 1960, que en clave cómica cuenta la historia de un vaquero rojo que intenta recuperar su oro de otros cowboys azules y amarillos.

– Baths (Łaźnia) (Tomek Ducki). 2013. (4’25 min)

Aquest hipnòtic curtmetratge ens situa en el present i el futur de l’animació polonesa. Amb més de 30 premis i mencions en diferents festivals europeus d’aquest gènere per Bath, Tomek Ducki és un dels talents amb més recorregut ara mateix en la il·lustració i l’animació de Polònia. La seva història ens submergeix en la imaginació més profunda gràcies a la màgia del color i les textures d’aquest curt animat centrat en els esports de competició.

Cinc títols, cinc artistes, diferents tècniques, èpoques i temàtiques. Cinc pinzellades del que ha significat Polònia a la història de l’animació, amb històries creades perquè tot tipus de públics gaudeixin d’aquest gènere.