Blog

Portem al festival francès d’Alençon el muntatge que havíem d’estrenar a la Fira de Titelles de Lleida

  • PUCK i la seva troupe serà al festival Les Échappées Belles aquest cap de setmana amb el seu circ de l’animació complint totes les mesures sanitàries pel Covid19

  • Aquesta contractació internacional és l’única que s’ha mantingut al calendari de tota la gira d’aquest estiu prevista arreu d’Europa

La PUCK Cinema Caravana viatja aquest divendres cap a la ciutat francesa d’Alençon per portar al festival d’arts escèniques Les Échappées Belles el seu nou muntatge, PUCK i la seva troupe. La companyia estrenarà en aquest certamen l’espectacle que s’havia de veure per primer cop a la Fira de Titelles de Lleida, que després d’un primer ajornament va quedar finalment cancel·lada. Així, serà el públic francès qui tasti aquesta proposta d’art de carrer que inclou tres activitats en un sol espectacle: cinema en petit format amb projecció de curtmetratges dins la petita caravana, jocs de carrer basats en els arguments i els personatges de les pel·lícules projectades a la PUCK i il·lustració en viu amb l’artista lleidatà Matías Tolsà. Ell és l’encarregat de convertir el públic en un personatge més d’animació dibuixant en directe les figures en un mural photocall on la gent pot posar la seva cara i fotografiar-se.

PUCK i la seva troupe és un dels 15 espectacles seleccionats pel programa de la 23a edició d’aquest festival que se celebra en ple Parc Natural de Normandie-Maine. En aquest entorn natural, el certamen proposa durant tota una setmana (del 15 al 22 de juliol) tot tipus d’arts de carrer, entre concerts, circ o teatre. PUCK i la seva troupe és l’únic espectacle d’instal·lacions inclòs a la programació d’enguany.

L’espectacle compleix amb les mesures sanitàries per fer de l’activitat una proposta segura.

Per tal de poder portar a terme totes les activitats interactives que implica aquest muntatge, la companyia i el festival han dissenyat un protocol de mesures sanitàries per evitar contagis de Covid i oferir una activitat cultural segura. En concret, es delimitaran els espais de joc per tal d’establir una única entrada i sortida i controlar l’aforament, que quedarà limitat en cada activitat. El públic podrà gaudir dels jocs, de la il·lustració en viu i del cinema dins la caravana PUCK en unitats de convivència i hauran de dur mascareta obligatòriament i rentar-se les mans amb gel hidroalcohòlic a l’entrar i al sortir. Les instal·lacions es col·locaran de forma espaiada per poder respectar les distàncies de seguretat. A més, després de cada sessió, es netejaran les superfícies amb productes desinfectants.

El protocol Covid19 adoptat per PUCK Cinema Caravana en aquesta actuació està basat en les recomanacions fetes per la Generalitat a través del Procicat en referència al sector de les arts escèniques.

Calendari d’actuacions reduït al mínim

L’emergència sanitària generada a tot el món a causa de la pandèmia del Covid19, ha comportat l’anul·lació de nombroses fires i festivals d’arts escèniques a tot arreu, reduint al mínim les contractacions. De fet, l’actuació de PUCK i la seva troupe al festival d’Alençon és l’única en l’àmbit internacional que s’ha mantingut al calendari d’aquesta temporada, en què PUCK Cinema Caravana i Tombs Creatius tenien previstes gires per països com Suècia, Noruega, Regne Unit, França, Itàlia, Alemanya, Holanda, Portugal, Bèlgica, la República Txeca, Dinamarca, Polònia i Suïssa.

De les actuacions que el nou muntatge tenia contractades ja abans i tot de l’estrena, han quedat cancel·lades a causa de la Covid19 la que havia de fer al KinderKultur Festival d’Alemanya el 23 i 24 de maig i la del 7 de juny al festival Sementes de Portugal, en l’àmbit internacional. A Catalunya, s’ha cancel·lat la de les festes de la Mercè de Barcelona. Malgrat tot, en aquesta època de Covid, també s’han confirmat noves dates, com l’actuació prevista a finals d’agost a Oviedo i s’ha ajornat al novembre l’actuació a València prevista pel 16 i 17 de maig per celebrar el Dia dels Museus a l’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM).

Una proposta per celebrar els 10 anys de la petita Caravana

Els jocs es basen en els personatges i els arguments de les pel·lícules projectades a la PUCK.

Aquesta proposta, impulsada per Carles Porta i per la companyia Tombs Creatius, fa créixer l’oferta de la caravana PUCK cap a un nou format que és, en si, un micro festival. PUCK i la seva troupe consisteix en un petit circ ambulant d’arts visuals i de creativitat amb el cinema d’animació i la il·lustració com a eixos. I serveix per celebrar el 10è aniversari d’aquesta proposta insòlita de caravana convertida en petit cinema.

En concret, la PUCK ha creat per a l’ocasió una selecció dels 15 films més aclamats en els seus 10 anys de vida. A més, incorpora una selecció de 10 jocs de fusta basats en els arguments i els personatges d’aquestes pel·lícules, elaborats de forma artesana i amb una estètica directament relacionada amb la PUCK. I, com a tercer element, PUCK i la seva troupe suma un espai d’il·lustració en directe amb un dibuixant encarregat de fer creacions personalitzades i inspirades en el món PUCK i els seus films en un panell tipus photocall amb uns forats en què les persones posen la seva cara i es converteixen en uns personatges més d’aquesta troupe.

El director artístic de la PUCK Cinema Caravana i de PUCK i la seva troupe, Carles Porta, afegeix que aquest nou espectacle permet aprofundir en un aspecte clau de la petita caravana cinema: “Hem creat un petit festival al voltant del món de la il·lustració i l’animació. La PUCK vol ser una manera de posar en valor el cinema d’animació d’autor, que molts cops veu restringida la seva exhibició a circuits de festivals del gènere. Amb la troupe el que fem és reforçar-ho encara més fent que la gent pugui jugar al carrer amb les pel·lícules i que es pugui convertir en un personatge més de dibuixos animats”.

L’artista lleidatà Matías Tolsà és l’encarregat de convertir el públic en un personatge més de la Troupe.

El procés creatiu de transformar pel·lícules en jocs

El procés creatiu de PUCK i la seva troupe va començar fa un any amb la selecció dels curtmetratges més populars que havia projectat la PUCK. Films com Bottle de Kirsten Lepore, The Moustache, d’Anni Oja, La Traviatta de Guionne Leroy, Patakiskola de Péter Vácz, o Pixels de Patrick Jean, són alguns dels 15 que va triar Carles Porta per celebrar el 10è aniversari. A partir d’aquí, Toni Tomàs va adaptar aspectes significatius dels curtmetratges per convertir-los en jocs, creant estructures de gran volum que permeten al públic interactuar amb les pel·lícules a través del llenguatge narratiu del joc. A banda de l’espectacularitat de les estructures, en aquest procés es tenen en compte conceptes de jugabilitat com la fàcil comprensió dels mecanismes, l’abast d’un ampli ventall d’edats, la dificultat justa per a oferir un repte divertit i alhora assumible o la possibilitat de permetre el joc a diverses persones alhora, ja sigui de forma cooperativa o competitiva. Així, per exemple, basat en el curt La Traviatta, la troupe compta amb un gran pastís i per vincular l’experiència a Pixels, s’ha recreat en fusta un joc que emula els clàssics invaders dels videojocs dels 80.

Tot el muntatge, també el photocall d’il·lustració en viu, té una coherència estètica marcada pel director artístic, que és -igual que amb la PUCK- Carles Porta. L’ambientació i el disseny de colors dels jocs de fusta també és obra d’aquest artista lleidatà.