Blog

Quan els somnis s’animen i la PUCK fa de les seves

Els somnis sempre es poden fer realitat quan parlem d’animació. Un dibuix a la paret es pot convertir en un jove, els dolços d’un esmorzar es conxorxen per crear un gran pastís, les atraccions de fira multipliquen les seves piruetes per fer un experiment científic, els dibuixos d’un còmic es mouen sols, les butaques d’un menjador tenen vida sexual i a un desert africà la neu ho cobreix tot de blanc. Fins i tot una caravana vella i petita, blanca i avorrida pot despertar un dia amb les pessigolles d’uns dibuixos que l’omplen d’històries, de mons fantàstics, d’universos mai imaginats abans. El seu nom, PUCK, és el que posa a la seva documentació, és el model de la caravana. El que no sabia era que aquest nom també era el d’un dels protagonistes de El somni d’una nit d’estiu de Shakespeare, precisament el follet al servei d’Oberon que utilitza una flor màgica per fer que qualsevol s’enamori del primer que veuen els seus ulls. Això no és el que passa amb l’animació? Ens ha captivat tant que ja no podem viure sense ella. I aquella vella caravana que es pensava que el seu nom no era de cap follet ni de cap personatge mític de la literatura universal resulta que fa 10 anys que volta com a cinema itinerant, com el cinema més petit del món. I resulta que la gent que entra i es deixa emportar pels seus móns encantats ja no surt amb la mateixa mirada. Hi ha l’encanteri de les històries que ho fan tot possible. Milers i milers de nenes petites i nens no tan petits, de pares i mares, tietes, avis, col·legues, óssos de peluix, i potser algun elefant encongit han entrat a la PUCK en els viatges que ha fet al llarg de 10 anys arreu del món. I tothom sortia amb ganes de més. S’havien enamorat, com si PUCK els hagués embruixat amb la flor màgica encarregada per Oberon.

 Quan t’enamores d’algú resulta difícil renunciar a veure’l. Què fas si t’enamores de l’animació? Si somies amb stop motion o si els dibuixos en un paper surten per experimentar com és el món en 3D? Per això, quan la PUCK compleix 10 anys, hem volgut celebrar-ho fent-li un regal a aquesta caravana follet màgic i també a tots aquells que després de viure l’experiència a dins de la petita caravana PUCK s’han quedat amb ganes de més. I si l’entrada els donés la resposta? I si fos el nom de tot un món per descobrir? I si poguessin veure un i un altre cop aquella joia que els va hipnotitzar a la pantalla de la caravana? Sí. Si l’animació enamora, el millor que podem fer és deixar-nos endur per l’atracció. I per això hem creat la web de la PUCK, on els somnis fets realitat de desenes d’autors i autores d’arreu del món es poden veure totes les vegades que es vulgui. Només cal entrar a l’adreça que posa a l’entrada i gaudir d’obres mestres, d’animació de tots els temps, d’experimentació, de poesia feta dibuix, de tendresa amb moviment, de petits miracles i de sentit de l’humor per mirar les coses cap per avall. Més de 80 títols de cinema animat de tots els tipus, de totes les èpoques, de països de tot el món, d’homes i dones que han estat capaços d’imaginar més enllà que qualsevol mortal que es conformi amb la realitat dels objectes inerts i dels dibuixos que es queden quiets. No podem fer més que reverències a la seva capacitat de creació.

Endavant! Passin i vegin una mostra del que és capaç de fer l’ésser humà quan posa l’ànima inquieta i la imaginació desbordant al servei de l’art i la creació. Assaboriu els curtmetratges i descobriu qui els ha fet possibles. Teniu a l’abast la continuació de l’experiència PUCK, com si el follet de Shakespeare continués repartint la flor i ens enamoréssim sense parar del món i de les seves possibilitats.

Obriu bé els ulls, que comença l’espectacle.